Méhkeltető

Méhkeltető / Az ötlet

mehkelteto.hu

Az ötlet a méhész iskola padjában fogalmazódott meg 2014-ben. A tanuló hobbi méhész -főfoglalkozásában autóipari folyamatfejlesztési specialista- ismekedett az akác és kiránduló bogarak közötti összefüggésekkel. Az oktatás végén bentmaradt a szakoktatóval, akivel a következő 3 évben néhány száz órán keresztül fejtegették a következő, minden méhész által ismert összefüggéseket:

1, Magyarországon a legfontosabb méz az akác. A tavasz legfontosabb feladata az állomány felkészítése az akác hordására. 

2, Az akác virágzik május eleje - közepén. A méh 40 nap alatt válik "kijáró bogárrá".

3, A tavaszi fiasításnak nemcsak az áprilisra elhulló áttelelő állományt kell pótolnia, hanem nagymértékben gyarapítania is kell(ene) a családot.

4, A jó fiasítás feltételei: jó anya, elég élelem, víz, megfelelő fészek és elég takaró nép ezáltal meleg kaptár.

5, Takaró nép sosincs elég, az anya nem annyi petét rak, amennyit tud(na), hanem amennyi takaró népe van, amennyi keretet melegen tudnak tartani.

De akkor mért nem fűtjük meg a kaptárakat, hogy az anya "tervszerűen" végezhesse a dolgát?

Azért, mert:

1, Egy fűtőtest relativ nagy, a kaptár belsejében kevés a szabad hely.

2, Olyan kicsi fűtőtestből, ami befér egy kaptárba elhanyagolható fűtési teljesítmény nyerhető.

3, Minden család egyedi, minden egyes kaptár belső hőmérséklete különbözik. Egy olyan termosztát ára, ami a belső hőmérséklet fügvényében kellően nagy pontossággal vezérli a fűtést minden egyes kaptárban, kaptár árával mérhető össze és ehhez még fűtést is kell csatolni.

4, Mivel a hő felfelé áramlik, az aljban lenne célszerű a fűtést elhelyezni, aminek az élettartama jelentősen kisebb, mint a kaptár többi elemének, egy nagy értékű fűtőtestet 3 évente kidobni pazarlás.

5, Ennek a fűtésnek nem szabad a méhek és a méhész munkáját, vándorlást zavarnia. 

Azonban a feladat továbbra sem tünt lehetetlennek, mindössze nagyon nehéznek. A fejlesztéshez csatlakozott egy rendkívűl nagynevű német multinacionális vállalat vezető fejlesztő mérnöke és a világpiacon meghatározó jelentőségű fűtőfilm gyártó vállalat európai termékfejlesztési vezetője.

Három év fejlesztő munka után a csapat valamennyi kérdést sikeresen megválaszolta, az ötletet pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (Szabadalmi Hivatal), a U 16 00114 számú oltalommal ismerte el.

2017 októberben a működő prototípusok bekerültek "éles" környezetbe, 2018 februárjában bekapcsoljuk őket. Regisztráljon és kisérje Ön is figyelemmel velünk együtt, mekkora különbség lesz megfigyelhető a méhkeltetővel ellátott és a velük mindenben megegyező, de méhkeltetővel nem ellátott "kontroll" kaptárak állománya között az akác virágzására.