Méhkeltető

Méhkeltető / Gyakran Ismételt Kérdések

mehkelteto.hu

1, Csak be kell dugnom a konnektorba és működik?

Egy kaptár esetében igen. Általában több kaptárt szeretnénk fűteni, amihez párhuzamos kapcsolásban kell összefűznünk a méhkeltetőket. Ez egy nagyon egyszerű villanyszerelési munka, bármelyik villanyszerelő el tudja végezni (vagy természetesen mi is tudunk segíteni), legnagyobb költsége maga a vezeték lesz.

2, Nem kevés a 24W fűtési teljesítmény?

Nem. Egy kaptár térfogatát tekintve fajlagosan többszörös fűtési teljesítmény áll rendelkezésre, mint amennyivel egy családi házat fűtűnk. Természetesen egy kaptárnak fajlagosan több a hideg "lehűlő felülete" és rosszabb a hőszigetelése is. Ezért szükséges a többlet teljesítmény, de nem szabad teljes mértékben kivenni a méhek kezéből az irányítást. A méhkeltető nagy segítséget nyújt, de a végső szabályzás a méheké. Számításaink alapján, a méhcsaládhoz kb +2 másik erős méhcsalád fűtési munkáját adjuk hozzá.

3, Mit jelent az, hogy szabályzott a fűtési teljesítmény?

Irányítás technikalilag megkülönböztetünk vezérlést és szabályzást. A vezérlés esetében az irányított folyamatról (jelen esetben a fűtés) a folyamat eredménye (jelen esetben hőmérséklet) nem ad visszacsatolást. Szabályzás esetén a folyamat közben információ jut vissza az irányító szerkezethez, ami ez alapján beavatkozik a folyamatba. A méhkeltető esetében minden egyes kaptárban a belső hőmérséklet alapján szabályozzuk automatikusan a fűtési teljesítményt.