Méhkeltető

Megtérülés

mehkelteto.hu

Hogyan számoljuk ki, mennyit ér nekünk?


A méhkeltető - tavaszi fiasításkor - a meleg fészek biztosításával, az állomány növekedését nagyságrendekkel meggyorsítja. Ez a kezdeti növekmény a teljes termelési évet végigkíséri, meghatározza.

Hogy kiszámolhassuk, pontosan mennyit ér ez nekünk, sok tényezőt kell figyelembe vennünk.

Méhkeltető használatával akác virágzásra több vagy erősebb családot vihetünk magunkkal ugyanakkora állományból.

Ha nem akarunk többet vinni, akkor tavasszal eladhatjuk azokat a családokat, amelyekre nincs szükségünk. Egy család árából kb. két méhkeltető berendezést tudunk venni.

Ha több családdal vándorlunk, egyértelműen nagyobb gazdasági hasznot tud termelni a méhészet.

Hosszú távon kevesebb állomány fenntartásával tudunk ugyanannyi családdal vándorolni, ezáltal kevesebb munkával, gyógyszerrel, cukorral... ugyanannyi mézet termelni.

Ezen felül fiasításkor kevesebb etetőanyag fogy és az időjárásnak való kiszolgáltatottságunk is csökken.

A fenti tényezőket kell elosztanunk egy méhkeltető árával és megkapjuk mennyi idő alatt térül meg az erre fordított beruházás.

Sajnos ezen sorok írásakor (2017 december) még egyik információ sem áll rendelkezésünkre pontosan. A terméket eddig csak "labor körülmények" között teszteltük, valódi környezetben évente egy lehetőségünk van csupán. Weboldalunkon keresztűl Ön is nyomon követheti milyen hatással lesz a 2018-as termelési évre minta méhészetünkben a méhkeltető használata.