Méhkeltető

Termelési bemutató - 2020

mehkelteto.hu


1 |

Megkezdődött a 2020-as szezon a tesztméhészetben


A 2019-es sikeres tesztek után szorgos hónapok következtek a fejlesztésben. Mivel az elv az elképzeléseknek megfelelően sikeresen működött, a fűtőteljesítményt és szabályozást megtartva a gyárthatóságra és a szabványosságra koncentráltunk.

Mérföldkő volt a fejlesztésben, hogy Európai Uniós pályázat keretében támogatásra méltónak ítélték munkánkat és ezt a találmányt. A pályázati támogatásból beszerzett gépekkel sikerült jelentősen csökkenteni az egy méhkeltető gyártásához szükséges időt és valódi üzemi körülményeket biztosítani a gyártáshoz. Még fontosabb, hogy az alkalmazott új anyagoknak és eljárásoknak köszönhetően már megfelelünk a hatályos jogszabályoknak és biztonsági szabványoknak. A 2020-as méhkeltetők megfelelnek a CE jelzés követelményeinek, szabadon forgalomba hozhatóak.

A tesztméhészetben demonstráljuk mekkora versenyelőnyt és többletjövedelmet biztosít a méhkeltetők használata bármely akácra vándorló méhészet számára, amit folyamatosan nyomon követhet ön is. Egy teljes konténerbe telepítettünk méhkeltetőket és egy teljes konténert használunk kontrollként. A 2 konténer állománya megegyezik, egyszerre fognak vándorolni ugyanarra a méhlegelőre. Kipergetéskor a konténereket külön kezeljük és egyedileg mérjük a mézhozamokat, hogy pontosan kimutatható legyen a méhkeltetőknek köszönhető többlet mézmennyiség.

A méhkeltetőket 2020. február 25-én kapcsoltuk be. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

Tesztkonténer

Méhkeltetők beszerelve (felül zümiszörcsi cső, lent méhkeltető tápkábel)

Éles teszt 2019 - Hajnal László


A www.mehkelteto.hu –oldalon jelentkeztem a kedvezményes árú készülék vásárlására.
A kísérletben 40 családos állománnyal vettem részt, amelyek közül 7 kapott fűtést. A fűtőelemek beszerelését saját magam végeztem, egyszerűen hosszabbítóval vittem ki az áramot a kaptárokhoz. A villanyóra állását rögzítettem, hogy tudjam követni a fogyasztást.
A méhkeltetők március 6-án lettek bekapcsolva és működtek önállóan akác előtti kikapcsolásukig. Ellenőrzésként betettem egy nagy pontosságú hőmérőt a fészkekbe, hogy nyomon tudjam kísérni az egyedi hőmérséklet szabályzást, nehogy gond legyen. Ez az egyik képen látszik is, de beavatkozásra nem volt szükség, az elektronika tette a dolgát.
A naplómba a következőket jegyeztem le:

Március 11
Lehűlés (+2 fokig ment le reggel), Ausztriában esik a hó. Remélem nem tartós.

Március 19
Először bontottam kaptárt, lepényeztem. A fűtött kaptároknál intenzívebb a kirepülés.
3 családnál nosema (2 kontroll és egy fűtött). Holnap nozevit.

Március 31
Meg tudtam nézni a fiasítást. 1,5 kerettel több fias a fűtöttben.

Április 7
Ugyanaz a helyzet, 1 – 1,5 NB keret plusz volt a fűtöttek javára. Pár családnál kell a bővítés, a harmadik fiók. Erősen építkeznek, zug építmény a keretek tetején. Szépen fejlődnek.

Április 22
10 keretes nb 8 keret fias, a fűtöttnél már bölcsőzni is kellett. A 4. fiók is fent van. Nem mindegyiknél, de jobban fejlődtek a fűtött kaptárban. A fedett fiasok felrakva a 3. -ra , a 2. tűzdelve.
Az NB fészek méhkeltetővel 8-9 keret fias ,fűtetlennél 6-7-8. keret fias, van különbség . A kimagaslóan jó eredmény a 1/2 nb keretes fészeknél van. Az alsó fiók 10 keret fias, a 2. fiók 8-9, 3. fiók 4-6 fias keret.


Akác
Akáchordás katasztrófa. Átlag 12 kg kaptáronként. A méhkeltetős családoknál átlag 3,5 Kg többlet.

Tapasztalatok
A 7 fűtőelem durván három hónap alatt 6991 Ft-nyi áramot használt el összesen. Azaz majdnem 1000 Ft-ot egységenként.
Ezen az egy értékelhetetlen akác szezonon az áramfogyasztással együtt megtérült a készülék ára, ezen túl hasznot termel.
Az akácon kevés volt a munkaidő, a szaporítás tükrözi a fűtött kaptárok előnyét. A fűtött családokat akác után ketté tudtam venni és napraforgóra már két teljes értékű családom volt mindegyikből. Az állomány többi része 3 héttel később kezdett csak rajzani.
A napraforgó eddig jó, kicsit kompenzálja az akácot.

Jövőre a teljes állományomban szeretném a méhkeltetőt használni.

Hajnal László
2019-07-25

Hajnal László

egyszerűen telepítve

egyszerűen telepítve

felül az én hőszenzorom (nem a méhkeltető része)

március 31

március 31

Éles teszt 2019 - Duhonyi Gábor


Duhonyi Gábor
2. generációs méhész
9 éve méhészkedik önállóan
Állomány: 130 család

A www.mehkelteto.hu –oldalon regisztráltam és jelentkeztem az ott meghirdetett lehetőségre, mely szerint kedvezményes áron lehetett vásárolni készüléket. Már próbálkoztam magam is a kaptárak egyedi fűtésével, ezért különösen érdekelt a dolog.
A kísérletben egy 30 családos konténerrel vettem részt, hideg építményű 10 keretes rakodó rendszerű Nb. keretméretű fészekkel. A konténerben minden családban 2018-as anyák vannak, egy tenyésztőtől. A 30 családból 7 kapott fűtést. A fűtőelemek beszerelését saját magam végeztem. A felajánlott segítséget feleslegesnek éreztem, aki egy lámpát össze tud rakni otthon, az ezt is össze tudja rakni, nagyon egyszerű.

A fűtőpanelek március 1-én lettek bekapcsolva, innentől kikapcsolásig a készülékek saját maguk automatikusan működtek, semmilyen beavatkozásra nem volt szükség. A családok egységesen kaptak 3-4 naponta 4dl meleg híg szirupot. A hónap első felében csak annyit tudtam megfigyelni, hogy a 7 fűtött kaptárban a szirup fogyasztás és a méhek mozgása intenzívebb, mint a 23 kontrol családnál.

Március 23-án sikerült első alkalommal belenézni a kaptárakba, ekkor már szembetűnő különbség volt a méhkeltetős és a fűtetlen családok között. A fűtött családokban 3 táblás fias volt tetőtől aljáig, a fűtetlenek 1 teljes kerettel le voltak maradva. Tavaly április 5-én volt 3 táblás fiasom, azaz a tavalyi évhez képest a méhkeltetőt használó családokkal 2 héttel előrébb voltam. A fűtés nélküli családok 1 héttel hátrébb voltak a tavalyi ugyanekkori állapothoz képest, azaz 3 héttel jártak előrébb a fűtött családjaim a fűtetlenekhez képest bő 3 héttel a tavasz kezdete után.

Március 31-én vizsgáltam legközelebb, ekkor 3 fedett 2 nyitott keretem volt a fűtötteken. A fűtés nélküli családok 1 – 1,5 kerettel voltak lemaradva. A következő hetekben ez az 1 – 1,5 keret előny maradt meg.

Itt kell megjegyeznem, hogy a fűtött családoknál tapinthatóan melegebbek voltak a keretek és a lépek, ezeknél a családoknál már korábban is kellet bővíteni a fészket. A kísérletben részt vett családok a kontroll családokhoz képest jelentősen nagyobb méh tömeggel rendelkeztek akácvirágzásra. Tavasszal csak akácra mentem. Május 6-án kapcsoltam ki a fűtést és 7-én vándoroltam a Nyírségbe. A fűtötteket bölcsőzni kellett.

A rossz idő meg is látszott az eredményeken. De a hatás így is erősen érzékelhető volt.
Kaptáranként mérve pergettem mind a 30 családot a konténerből.
A 23 fűtetlen kontroll család átlagos mézhozama 9,4 Kg volt.
A hét méhkeltetővel ellátott család átlagos hozama 14,6 Kg volt.
Különbség 5,2 Kg, 55,3%!
Nem tudom, tisztességes hordásban is meglett volna –e a durván másfélszeres különbség, méhtömegen látszott ennyi.

Nem tudom megmondani pontosan mennyi áramot fogyasztott a fűtés, más fogyasztók is vannak az órámon, semmilyen megugrást nem tapasztaltam.

Az akác befejezése után a fűtött családok nagyobb állományát a továbbiakban is a méztermelésben használom, illetve szaporítani is akarok belőlük.
Tekintve az akácméz 1400 Ft/Kg-os felvásárlási árát, készülékek használata 7000 Ft/kaptár többletbevételt hozott. Ez azt jelenti, hogy a csapnivaló hordás ellenére –igaz, kedvezményes áron vehettem a készülékeket- nemhogy megtérültek egyetlen akác szezonon, hanem pénzt termeltek. Természetesen napraforgón is hasznos lesz a többlet állomány és elvileg több, mint 10 év az élettartama a berendezésnek, 2029-ben majd megmondom…

Jövőre az állományom jelentősen nagyobb részén fogom a méhkeltetőt használni.

Duhonyi Gábor
2019-07-09


Teszt konténer

március 31